eRko správa eRkárov z Ľubietovej – Čo všetko sme robili.

17 feb

Ahojte – máme pre vás opäť pár riadkov o tom, ako sa nám darí tento školský rok na našich spoločných stretnutiach J.

Hneď v septembri sme sa pustili do hrabania a kompostovania trávy na našej farskej záhrade, pri čom sme sa rozprávali o našich plánoch na tento školský rok. Urobili sme si plán a začali sme hľadať nejaký pekný program na našu decembrovú Jasličkovú slávnosť. Bolo jasné, že tento rok sa opäť zúčastníme aj na Dobrej novine a k tomu sme pridali novinku, na ktorú nás upozornil náš pán farár Martin –> v Banskej Bystrici budeme mať „Vysielačku“ pre všetkých, ktorí budú koledovať za Dobrú novinu. Paráda! Pridali sme ďalšiu novinku – opäť na podnet nášho pána farára (ďakujeme Vám), a v októbri sa zapojíme do  spoločnej ružencovej modlitby – Milión detí sa modlí ruženec. Ročnú eRko tému si tiež rozdelíme na viac stretnutí a och, skoro sme zabudli spomenúť, v októbri si napečieme medovníky, ktoré ozdobíme, popredáme a výťažok pošleme na Boj proti hladu.

… a tak sme sa pustili do práce ! Zatiaľ sme síce len v polovici, ale toto sa nám už podarilo:

V septembri sme sa zvítali po prázdninách a vyhrabali a opeknili si dvor pri našej fare. Na ďalšom stretnutí sme sa zapojili do Detského činu a vyzbierali sme smeti v okolí nášho kostolíka, cintorína a farskej lúky. A poviem Vám, na farskej lúke sme našli všelijaké historické kúsky. Všetko, čo sme vyzbierali, nám dospeláci potom pomohli odviezť na náš obecný zberný dvor. A teraz by ste to tam mali vidieť! J

V októbri sme si zdobili napečené medovníčky  a potom sme ich balili a predávali v kostolíku na zbierku – Boj proti hladu. Podarilo sa nám aj skoro všetkým prísť na Ružencové stretko a tak sme sa spoločne mohli zapojiť do celosvetovej modlitby  – Milión detí sa modlí ruženec.  A v nasledujúcu sobotu sme s pomocou nášho pána farára a evanjelickej pani farárky spravili spoločné ekumenické stretnutie na Kyslej, ktoré sme si nazvali – Deň radosti. Pán farár nás prekvapil svojou obratnosťou pri súťažiach, ale neprekonateľný bol pri tom, ako sa nás snažil naučiť rôzne eRko tance. Zahanbiť sa nedali ani dospelí J. Už sa tešíme na budúcoročné stretnutie a tajne dúfame, že by sa z tohto milého stretnutia mohla stať aj tradícia.

November bol síce upršaný, ale nám to nezobralo ani kus dobrej nálady. Na stretkách sme si začali preberať tohtoročné eRko témy, súťažili sme a pripravovali sme sa na advent. maminy nám pomohli poviazať adventné vence, my sme ich ozdobili so všetkým talentom, ktorý sme v sebe objavili, pekne popredali a urobili s nimi radosť aj ďalším tetám u nás v kostole. A začal sa nácvik na jasličkovú slávnosť. Našli sme v Pútnikovi svätovojtešskom 2020 nádhernú báseň, ktorá bola ako stvorená pre nás. Maminy nás udržiavali čo najviac v zdraví, aby sme sa tento rok v plnej zostave mohli pokloniť Ježiškovi. Pesničky sme nacvičovali s obrovským nasadením, ktorým sme mnohokrát prehlušili aj nejaký ten falošný tón J.

December prešiel ako voda s ďalšími stretnutiami a skúškami programu na Jasličkovú slávnosť, ku ktorým sme pridali aj nácvik na Dobrú novinu. V polovici decembra bola v Banskej Bystrici Vysielačka pre všetkých eRkárov, ktorí šli tento rok roznášať Dobrú novinu. Svätú omšu celebroval pán Biskup – bola to veľká vec. Dostali sme aj posvätené kriedy a po svätej omši sme boli pozvaní na posedenie a porozprávanie veľkého eRkára o pobyte v Keni. Niektorým sa podarilo vyhrať aj nejaké ceny. A než sme šli domov, ešte sme si zatancovali eRko tance spolu aj s naším pánom farárom. Jasličková slávnosť nás zastihla v chrípkovom období, a tak sme o pomoc pri spievaní poprosili aj tety a ujov v kostole. A o to krajšie to vystúpenie pre Ježiška bolo, lebo sme mu náš darček a pozdrav venovali všetci, čo sme tam na Jeho narodenie prišli J. Cez prázdniny sme sa ešte 2 x stretli na nácvik Dobrej noviny a vydali sme sa na našu klasickú obchôdzku. Začali sme na Strelníkoch v Domove dôchodcov, kde sa vždy veľmi tešíme. Akurát sme zistili, že by si starkí chceli s nami viac zaspievať, tak si pre tety a ujov pripravíme budúci rok niečo špeci J. Ešte sme na Strelníkoch doniesli Dobrú novinu aj do rodiny našej novej eRkárky a presunuli sme sa do Ľubietovej – do Hospicu, kde sme sa tiež cítili veľmi dobre. Tento rok mal náš Viktor geniálny nápad, a všade sme so sebou brali návleky na topánky, ktoré nám na faru na stretká ušila teta Katka. Navštívili sme aj rodiny našich farníkov, ktorí nás pozvali a ako každý rok sme skončili na bábovke a teplom čajíku u Vidov. A poviem Vám, taká bábovka od tety Lucky… to je na nezaplatenie. Hneď sme zabudli na zimu a unavené nohy J!

Január nás mal privítať s novoročnou sánkovačkou… no, mal, ale neprivítal – jedine, že by to bola blatovačka, ale to by nám maminy asi neodsúhlasili. Nevadí, keď konečne sneh napadne, posánkujeme sa. Na stretkách sme sa opäť stretli skoro v plnej sile. Najprv sme sa poučili o ďalšej tohotoročnej eRko téme.

Na februárové stretko pre nás Viktor pripravil kvíz zo Starého zákona. Viktor nás rozdelil na družstvo chlapcov a dievčat. Musíme úprimne priznať, že pre nás dievčatá vyšli trošku ľahšie otázky. Chlapci museli oveľa viac ovládať všetky dôležité mená, ktoré sú súčasťou starého zákona. Keď sme na jednu otázku odpovedali, že obetným zvieratkom bola ovca – chalani to už nevydržali a trvali na tom, aby sme povedali, ako sa tá ovca volala. Ešte raz im aj takto gratulujeme k úžasným znalostiam zo starého zákona a k zaslúženému víťazstvu. Po kvíze sme zagratulovali nášmu oslávencovi Tomáškovi k narodeninám a pustili sme sa do parádnej torty, ktorú teta Katka doniesla. A už sa blíži pôst a Veľká noc – preto budeme mať teraz v piatok stretko, kde sa porozprávame práve o príprave na tieto veľké udalosti. A ak bude pekne – stretko si už spravíme v našej farskej záhrade.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *