FARSKÉ OZNAMY na Šiestu nedeľu v Cezročnom období

10 feb

Liturgický kalendár

Streda Popolcová streda
NEDEĽA Prvá pôstna nedeľa

Úmysly sv. omší

Medzibrod

Ut  13. február    17,00  na úmysel

St     14. február    19,00  + rodičia Richard a Mária Padúchoví a ich rodičia Jančiaroví a Padúchoví a dcéra Mária Čečetová (Železničná 35)

Št     15. február    17,00  na úmysel

Pi     16. február    17,00  + Mária a Valér Prašovskí a ich rodičia (Niva 19)

So   17. február    17,00  za zdravie a Božiu pomoc pre rodinu Jančiarovú (Záhumnie 49)

Ne    18. február      8,00   za farníkov

Hiadeľ

St    14. február     17,00   + Valéria Zaťková, ročná

Ne   18. február       9,30   + starí rodičia z rodiny Lipovej, Fúdorovej, Balíkovej a Barborka (č. 57)

Ľubietová

St    14. február     18,00   Bohoslužba slova

Ne    18. február    11,00  + Jaroslav Chebeň

Bežné oznamy

  • V dnešnú nedeľu máme oferu na náš kostol.
  • Na budúcu nedeľu budeme mať jarnú zbierku na charitu. Za všetky vaše milodary úprimné Pán Boh zaplať.
  • Vo štvrtok po večernej sv. omši v Medzibrode srdečne vás pozývam na biblické stretnutie nad nedeľnými liturgickými čítaniami na faru.
  • Animátori z eRka pozývajú všetky deti na stretnutie v piatok o 15,30 hod. do fary v Medzibrode.
  • Stretnutie birmovancov bude v sobotu 17.02.2024 v Hiadli o 8,00 hod. v pastoračnej miestnosti, v Ľubietovej o 10,00 hod. vo fare, v Medzibrode o 13,00 hod. vo fare.
  • Na Popolcovú stredu máme pôst a zdržiavanie sa mäsitého pokrmu, ktoré sa nemôže nahradiť iným skutkom pokánia. Pôst znamená iba raz do dňa sa dosýta najesť, pričom možno prijať trochu pokrmu ešte dvakrát v priebehu dňa (Pavol VI., ap. konštitúcia Penitemini). Kánon 1252 CIC stanovuje, kto má záväzne plniť pôstnu disciplínu: „Zákon zdržiavania sa mäsa zaväzuje tých, ktorí dovŕšili štrnásty rok života: zákon pôstu však zaväzuje všetkých plnoletých až do začatia šesťdesiateho roku života.“
  • V pôstnom období, úplné odpustky sa za zvyčajných podmienok udeľujú veriacemu, ktorý:
  1. si osobne vykoná pobožnosť krížovej cesty v súlade s týmito pravidlami:
  2. Pobožnosť je potrebné vykonať pred riadne zriadenými zastaveniami krížovej cesty.
  3. Na zriadenie krížovej cesty sa požaduje štrnásť krížov, ku ktorým majú byť zvyčajne pripojené zobrazenia predstavujúce jeruzalemské zastavenia.
  4. Na základe všeobecne rozšíreného zvyku sa táto pobožnosť skladá zo štrnástich nábožných čítaní, ku ktorým sa pripájajú slovné modlitby. Na riadne vykonanie pobožnosti však stačí nábožné rozjímanie o Pánovom utrpení a smrti. Preto nie je nevyhnutné osobitné rozjímanie o jednotlivých tajomstvách zastavení.
  5. Je žiaduce, aby sa prechádzalo od jedného zastavenia k druhému. Ak sa táto pobožnosť koná verejne a pohyb všetkých prítomných osôb sa nemôže pohodlne konať, potom stačí, aby aspoň ten, kto vedie pobožnosť, prechádzal medzi jednotlivými zastaveniami. Ostatní pritom zotrvávajú na svojom mieste.
  6. Veriaci, ktorí sú oprávnene hatení prekážkami, môžu získať tie isté odpustky vtedy, ak sa nejaký čas (napríklad štvrťhodinu) venujú nábožnému čítaniu a rozjímaniu o utrpení a smrti nášho Pána Ježiša Krista (EO, 13).
  7. v ktorýkoľvek piatok v Pôstnom období sa po prijatí svätého prijímania nábožne pomodlí pred obrazom ukrižovaného Ježiša modlitbu Dobrý a preláskavý Ježišu (EO, 8).
  • V Pôstnom období sa zakazuje zdobiť oltáre kvetmi a hudobné nástroje sa dovoľujú používať len na udržovanie a sprevádzanie spevu, čo zodpovedá kajúcemu rázu tohto obdobia. Výnimkou sú: nedeľa Laetare, slávnosti a sviatky. Od začiatku pôstneho obdobia až po Veľkonočnú vigíliu sa vynecháva aleluja vo všetkých sláveniach, a to aj na slávnosti a sviatky. Piesne najmä pri slávení Eucharistie, ale aj pri pobožnostiach majú byť primerané tomuto obdobiu a čo najlepšie zodpovedať liturgickým textom.
  • V pôstnom období sa budeme modliť pobožnosť Krížovej cesty večer, pol hodinu pred sv. omšou v Medzibrode každý piatok (a po nej sv. omša); v Hiadli štvrtok (a po nej sv. omša); v Ľubietovej nedeľu (a po nej sv. omša).

Martin Uhrík, farár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *